6.-8.mars 2025

Publisert av Kristin S. Breda den 03.11.24. Oppdatert 10.11.24.

NFFT arrangerer pre-konferanse og årskonferanse i Stavanger
Tid: 6. - 8. mars 2025  Sted: Clarion Hotel Stavanger

 Tema: Muligheter og mangfold i systemisk og relasjonelt arbeid
Prekonferanse med fokus på forskning torsdag 6. mars kl. 10.00 - 16.00
NFFTs Generalforsamling torsdag 6. mars kl. 16.30 - 18.30
Årskonferanse fredag 7. mars og lørdag 8. mars. 
Lunsj er inkludert, middag må bestilles i tillegg 
Bestilling av overnatting gjøres direkte ved hotellet - se mer info på påmeldingsside.Konferansen er åpen for alle, både medlemmer og ikke-medlemmer.

 Early-bird - frist 30.11.24. Påmeldingsfrist 31.01.25

Program ligger vedlagt nedenfor

________________________________________________________________________________________________

Vi har fått med oss 5 flotte og kunnskapsrike forfattere, forskere og klinikere til å holde plenumsforedragene

 

Frode Thuen

Frode Thuen er utdannet psykolog og har siden 2008 vært ansatt som professor ved Senter for kunnskapsbasert praksis ved Høgskolen på Vestlandet, med sosiale relasjoner i familien og arbeidsliv som sentrale interesseområder. Siden 2006 har han i tillegg hatt en ukentlig samlivsspalte i A-magasinet og flere andre aviser. Som fagbokforfatter har han til nå utgitt seks bøker.

Som foredragsholder og formidler har han de senere årene hatt et utstrakt samarbeid med musikere, dansere og skuespillere,
med forestillinger på ulike kulturscener.


Non-consecual and concencual non-monogamy in Norway

Frode presenterer funn fra studien som ble utført av ham og Bente Træen i 2022, hvor de undersøkte nordmenns erfaringer med ikke- monogami.
Data ble samlet inn ved hjelp av spørreskjemaer i et nettutvalg på 4160 nordmenn (18–89 år). 26,3 % av mennene og 17,8 % av kvinnene rapporterte at de noen gang hadde hatt ikke-monogami uten samtykke. Konsensuell ikke-monogami ble rapportert av 3 %. Sammenlignet med deltakere uten eller uten samtykke, var konsensuell ikke-monogami sterkt relatert til relasjonsintimitet og positive seksuelle holdninger til sex og seksualitet 


Terje Tilden

Terje Tilden mottok utmerkelsen Årets familieterapeut 2023 under Nordisk kongress i familieterapi i Bergen i august 2024 og er invitert til å holde et av plenumsforedragene på NFFTs Prekonferanse 6.3.25. Terje Tilden har gjennom en årrekke bidratt i vårt fagfelt med forskning, undervisning og metodeutvikling til inspirasjon for mange.
Terje er klinisk sosionom, familieterapeut,  Phd. Han arbeider på Modum Bad som seniorforsker.

Vet vi at vi tror, eller tror vi at vi vet?Om betydni ngen av premissavklaringer innen vårt fagfelt
Kunnskapsgrunnlaget vårt er i stor grad basert på ideologi og teorier (tro), samt systematisering av kliniske erfaringer, tilbakemeldinger fra klienter, og forskning (viten). Samtidig er det vitenskapsfilosofisk et element av tro innen viten-skapelig metode hvor valg av ontologiske forståelser og perspektiver kan få betydning for forskningstilnærming og dermed våre vitenskapelige funn. Bevissthet og transparens på slike valg inngår i en nødvendig selv-refleksivitet og vitenskapelig drøfting, feks. i hvilken grad egen forforståelse innvirker på forskningsfunn. Når det oppstår uenighet om både kunnskapsgrunnlaget og måter å framskaffe kunnskap på innen vårt fagfelt kan én av grunnene være at vi glemmer å drøfte og formidle eget valgte (trosmessige) perspektiv som et premiss for eget ståsted. Med andre ord en nødvendig bevissthet på at vi vet at vi tror. Isteden risikerer vi heller å ta for gitt at det vi diskuterer defineres likt av begge parter; vi tror at vi vet. Terje vil berøre konkrete eksempler i faglig debatt innen vårt felt som har lært meg betydningen av å være tydelig på eget tro- og vite-premiss slik at vi reduserer risikoen for å snakke forbi hverandre. Relevansen til klinisk arbeid kan synes åpenbar. Antakeligvis er vi flinkere til å lære dette bort til klientene våre enn å praktisere det på oss selv

  

Hedvig Montgomery

Hedvig Montgomery er en av Norges mest anerkjente psykologer og er spesialist innen familie- og parterapi. Montgomery er deleier av praksisen Montgomery AS og står bak den internasjonalt bestselgende bokserien «Foreldremagi» som er oversatt til 23 språk. I samarbeid med Aftenposten har hun den ukentlige podcasten og A-magasinspalten Foreldrekoden. I tillegg har Montgomery lang erfaring med arbeid med TV-produksjoner og oppfølging av mennesker som opplever medieeksponering. Montgomery bor i Oslo med ektemann og to barn 


Med familien som prisme

Hvordan forstå og møte barns utvikling og problemer med familien som aktive hjelpere og ikke passive motstandere

 

Per Isdal

Per Isdal er psykologspesialist, psykoterapeut og forfatter. Han var med på å etablere Stiftelsen Alternativ til Vold i 1987, Dette var et av de første behandlingstilbud i Europa for menn som har volds- eller aggresjonsproblemer mot samlivspartner. Han er i dag assisterende direktør for ATV. Han skrev boken Meningen med volden (2000) og ble i 2011 tildelt Den store psykologprisen av Norsk psykologforening.
I boken Smittet av vold (2017) retter han søkelyset mot hjelperen, om sekundærtraumatisering, compassion fatigue og utbrenthet i hjelpeyrkene. Han har videre utviklet en metode for å forebygge belastningslidelser i personalgrupper som står i krevende jobber som hjelpere, der «leirbål og bålmester» er sentrale begreper. I 2017 ble han utnevnte av H.M Kongen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, for sitt viktige arbeid med familievold. Isdal er en ettertraktet kurs-og foredragsholder i både inn- og utland.


Hva betyr det å jobbe systemisk? Familievold som terapeutisk utfordring 

- Er det et systemproblem eller et individproblem?
- Skal vi kalle det vold eller høykonflikt?
- Finnes det kjærlighet etter vold?

 

Isdal deler nesten 40 års erfaringer fra terapeutisk arbeid med vold. År med både konflikt, forsoning og samarbeid med systemiske terapeuter og familievernet i Norge. Hans utgangspunkt er at vold skaper karakteristiske familiesystemer – voldssystemer – der kommunikasjon og samhandling kan forstås i forhold til volden og den angsten den har satt i systemet.  For Isdal innebærer det en arbeidsform som er kvalitativt forskjellig fra «vanlig» systemisk terapi. Hans prosjekt er å tydeliggjøre forskjellen på de par der volden ha spilt seg ut sett opp med par der vold ikke har funnet sted, og hva dette bør bety for terapi. Utfordringen er at disse parene i utgangspunktet kan se like ut og presentere de samme utfordringene.

 

 

Tone Grøver

Tone Grøver er utdannet Magister i utviklingssosiologi (Mag.art) og Master i klinisk par- og familieterapi (Mfsp), spesialistutdanning i psykoterapi, konsulent-utdannelse, coaching-utdannelse og fordypning i terapeutiske retninger. Også utdannet yoga- og meditasjonslærer. Jobber som førstelektor ved Fakultet for sosialvitenskap, VID.
Etisk, teoretisk og metodisk forankret i narrativ tilnærming. Underviser i terapi og terapeutisk forståelse, konflikt-forståelse og relasjonell praksis og etikk. Har lang erfaring med veiledning, coaching, terapi og endringsarbeid. Vekt på narrativ tilnærming og post-strukturalistisk forståelse.

 

Å bli intimt forbundet med å leve.

Terapisamtaler beveger seg mellom det vi kan forstå, og det vi ikke skal forstå, mellom å forstå med hodet, og å forstå med kroppen, mellom ord, og det språkløse. Jeg ønsker å invitere til refleksjon over hvordan vi kan bevege oss i samtaler,  hvis vår etiske fordring er å gi mennesker anledning til å bli intimt forbundet med å leve. Hvorfor kan eller bør det være en etisk fordring Og hvor kompleks kan fordringen bli,  når vi snakker med par og familier, der den enes behov kan være den andres lodd Foredraget går nært på subtile nyanser i samtaler, der jeg tror samtalers skapende essens finnes.  

 


 

 

________________________________________________________________________________________________